KÜTAHYA’DA 3 BOYUTLU YAZICI YARDIMIYLA OMUZ PROTEZİ AMELİYATI GERÇEKLEŞTİ

Ortopedik cerrahilerde protezin en doğru şekilde yerleşimini sağlayabilmek için geliştirilen 3 boyutlu yazıcıda üretilen kılavuzlar ile ameliyat tekniği, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, omuz protezi ameliyatında başarıyla uygulandı.

Ameliyat, KSBÜ Ortopedi ve Travmatoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Demirhan Demirkıran’ın davetiyle katılan Türk Omuz Dirsek Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Başçı ile beraber gerçekleşti.

“HASTANIN YAŞAM KALİTESİNDE ÖNEMLİ BİR İYİLEŞME BEKLENMEKTEDİR”

Doç. Dr. Başçı, uyguladıkları cerrahi tekniğin detayları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Ters omuz protezi, omuz ekleminin anatomik yapısının tersine çevrildiği bir protez türüdür. Bu protez, özellikle rotator manşet yırtığı olan ve diğer omuz cerrahilerinden fayda görmeyen hastalarda kullanılır. Kütahya'da gerçekleştirdiğimiz bu ameliyat, 3 boyutlu yazıcı ile üretilen kişiye özel kılavuzlar sayesinde, hastanın omuz eklemine mükemmel uyum sağladı. Bu sayede hastanın hareket kabiliyetinde ve yaşam kalitesinde önemli bir iyileşme beklenmektedir.”

AMELİYAT SÜRESİ KISALIYOR

Gerçekleştirilen ameliyata ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Demirkıran ise, “Bu yenilikçi yöntemi, omuz ekleminde uzun süreli çıkık ve kürek kemiğinde ileri derecede kemik kaybı olan, omuz hareketlerinde ciddi problemler yaşayan bir hastaya uyguladık. Ameliyat öncesinde hastanın omzunun ayrıntılı bir taraması yapıldı. Elde edilen bu veriler ile KSBÜ Öğretim Görevlisi Emirhan Bozoğlan tarafından 3 boyutlu yazıcımız kullanılarak hastanın omzunun birebir kopyasını ürettik. Bu kopya, ameliyat öncesinde plan yapmamıza ve cerrahinin provasını gerçekleştirmemize olanak tanıdı. Üretilen bu kopya sayesinde protezin ve vidalarının yerleştirileceği yönleri yüksek hassasiyetle belirleyen kişiye özel kılavuzlar ürettik. Böylece ameliyat sırasında karşılaşılabilecek zorluklar en aza indirildi, ameliyat süresi kısaldı ve cerrahi müdahalenin başarısı artırıldı.” dedi.

KARMAŞIK ORTOPEDİK PROBLEMLERİ OLAN HASTALARA YENİ UMUT

Demirkıran, bu tür kişiye özel ve hassas cerrahi müdahalelerin gelecekte daha yaygın hale geleceğini ve Kütahya'daki bu başarılı uygulamanın, tıp dünyasında 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin kullanımına dair umut verici bir örnek oluşturduğunu belirterek, “Bu yöntem, karmaşık ortopedik problemleri olan hastalar için yeni umutlar vadederken, cerrahlara da ameliyat öncesi daha detaylı ve güvenli planlama yapma imkânı sunuyor. Bu başarılı operasyonun ardından benzer yöntemleri farklı ortopedik vakalarda da yaygınlaşarak uygulamayı planlamaktayız. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Tekin, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sezgin Zeren ve Başhekimimiz Prof. Dr. Hasan Emre Aydın‘a desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

KÜTAHYA’DA 3 BOYUTLU YAZICI YARDIMIYLA OMUZ PROTEZİ AMELİYATI GERÇEKLEŞTİ

“HASTANIN YAŞAM KALİTESİNDE ÖNEMLİ BİR İYİLEŞME BEKLENMEKTEDİR”

AMELİYAT SÜRESİ KISALIYOR

KARMAŞIK ORTOPEDİK PROBLEMLERİ OLAN HASTALARA YENİ UMUT