39. ULUSAL KARDİYOLOJİ KONGRESİ’NDE AIZANOI DAMGASI

8-12 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşen 39. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’ne Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı (AD) öğretim üyeleri ve hekimleri katkı sağladı. Türk Kardiyoloji Derneği tarafından gerçekleştirilen kongrede, KSBÜ Kardiyoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Şen’in yürüttüğü “AIZANOI” isimli bilimsel çalışma tanıtıldı.

39. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’ne KSBÜ Kardiyoloji AD’den Prof. Dr. Mehmet Ali Astarcıoğlu, Prof. Dr. Taner Şen ve Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Demir bilimsel çalışmaları ile katkı sağladı. Akademisyenlerimize asistanları Dr. Burak Güngör ve Dr. Abdullah Tok eşlik etti. Kongreye ayrıca kardiyoloji kliniğinden Uz. Dr. Emrah Kaya, Uz. Dr. Halil İbrahim Durmuş ve Doç. Dr. Fatih Kahraman da sunum ve konuşmaları ile destek verdi.

Prof. Dr. Taner Şen, “AIZANOI” isimli bilimsel çalışma hakkında şu bilgileri paylaştı: “Hastaların risk grubuna göre belirlenmiş LDL kolesterol düzeyinin hedef düzeyin altına düşürülmesine yönelik çok güçlü kanıtlara ve kılavuz önerilerine karşın kılavuzların yönlendirdiği hedeflere ulaşmakta güçlükler yaşanmaktadır. Ülkemizde kılavuz hedeflerine ulaşma konusunda yeterli veri yoktur. Bu yüzden ‘Statin Kullanan Hastalarda Risk Gruplarına Göre Güncel Dislipidemi Kılavuz Hedeflerine Uyumluluk: AIZANOI Çalışması’nı planladık. Bu çalışmanın amacı, poliklinik popülasyonunda kolesterol ilacı (statin) kullanan hastalarda güncel Avrupa Kardiyoloji Derneği Dislipidemi Kılavuzuna uyumu, risk gruplarına göre hedef değerlere ulaşma oranını ve hedef değerlere ulaşamama nedenlerini değerlendirmektir. Kütahya merkez olmak üzere Türkiye’de dört coğrafi bölgeden toplamda dokuz merkez ve 15 kardiyoloji hekimi çalışmaya katıldı. Çalışmaya, 1 Ağustos 2021- 1 Kasım 2021 tarihleri arasında kardiyoloji polikliniklerine başvuran ve en az üç aydır kolesterol ilacı tedavisi alan toplam 1225 hasta ardışık olarak dahil edildi. Bu çalışmanın amacı, poliklinik popülasyonunda kolesterol ilacı (statin) kullanan hastalarda güncel Avrupa Kardiyoloji Derneği dislipidemi kılavuzuna uyumu, risk gruplarına göre hedef değerlere ulaşma oranını ve hedef değerlere ulaşamama nedenlerini değerlendirmektir.”

“AİZANOİ İSMİ BİLİMSEL CAMİADA DAHA FAZLA YER ALSIN”

Prof. Dr. Şen, gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmanın isminin neden “AIZANOI” olduğu sorusuyla ilgili, “Çok merkezli çalışmamızda Kütahya merkez olduğu için tarihi değerimiz olan Aizanoi ismini vermek istedik. Aizanoi, Kütahya ve Türkiye için çok değerlidir. Biz de Aizanoi ismini bilimsel veya tıp camiasında daha fazla bilinsin diye kullandık. Çok merkezli araştırmamızı ilerleyen zamanlarda araştırmacılar atıf olarak kullandıklarında, Aizanoi ismi de yer alacaktır. Belki ileride Aizanoi kardiyoloji günleri diye bir konferans da düzenleyebiliriz.” diye cevapladı.

Şen teşekkür konuşmasında, “Bu çalışmanın ortaya çıkmasında emekleri olan Aizanoi çalışma ekibine ve çalışmanın sonuçlarını değerlendirip yorumları ve önerileri ile çalışmanın bu hale gelmesinde çok önemli katkıları olan Türkiye’nin önde gelen kardiyoloji ve lipidoloji hocamız Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu’na da çok teşekkür ederim.” dedi.

39. ULUSAL KARDİYOLOJİ KONGRESİ’NDE AIZANOI DAMGASI

“AİZANOİ İSMİ BİLİMSEL CAMİADA DAHA FAZLA YER ALSIN”