REKTÖR KAVUNCU TÜRKİYE’NİN SAĞLIK TURİZMİ ALANINDAKİ POTANSİYELİNDEN BAHSETTİ

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Ankara’da düzenlenen “Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşlarının Teknik Kapasitesinin Geliştirilmesi Eğitimi”nde konuşma yaptı.

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşlarının Teknik Kapasitesinin Geliştirilmesi Eğitimi” projesi; T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, USHAŞ ve Sağlık Diplomasisi Derneği iş birliği ile Ankara’da başladı. Toplantıda, sağlık turizmi aracı kurum temsilcileri, yanı sıra bakanlık ve kamu kuruluş temsilcileri ile alanında uzman akademisyen isimler yer aldı.

Açılış konuşmacısı olarak yer alan Rektör Kavuncu, “İleri Yaş ve Welness (Esenlik) Turizmi; Dünya Nereye Gidiyor, Türkiye Nasıl Konumlanmalı?” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Rektör Kavuncu’nun konuşmasından satır başları;

• Ülkemizde sağlıkta değişim ve dönüşüm ile birlikte ileri standartlarda çok sayıda kamu-özel sağlık tesisine sahip olduk.
  • Bununla birlikte özellikle medikal sağlık turizminde (pandemi öncesi) 1 milyar doları aşan sağlık turizm geliri elde etmeye başardık. Ancak bu gelirin önemli bir bölümü özel sektöre ait. Şehir hastaneleri, yüksek standart hastaneleri olmalarına rağmen kamunun sağlık turizmden elde ettiği pay çok düşük. Bunun değişik nedenleri var.
  • Hasta olan insanlara olduğu kadar, sağlıklı olanlara da sağlık satan termal ve kaplıcanın içinde olduğu wellness (esenlik) tıbbı uygulamaları ise henüz çok yaygın değil. Bu konu gelişmeye çok açık bir alan.
  • 11. Kalkınma Planı’nda daha çok gelir getiren, daha uzun süreli konaklama sağlayan ve 12 aya yayılabilen sağlık turizmi yatırımlarını destekleme kararı var. Bu alanda ülkemizin sahip olduğu zenginlik ve şifalı kaplıca suları ile potansiyel olan bölgeler var. Kütahya’da bu illerden birisi. Sahip olduğu 3 adet fizik tedavi ve rehabilitasyon branş hastanesi ile ülkemizin en kapsamlı rehabilitasyon illerinde birisi olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca termal kür şehri projesinde de tamamen bu konsepte yönelik bir planlama yapıldı.
  • Aracı sağlık turizmi kuruluşları bu hizmetleri destekleyici çok önemli bir role sahip. Bu hasta grubu sadece hastane tedavisi değil, havalimanı ulaşımlarından turizm faaliyetlerine pek çok destekleyici unsuru sağlıyorlar. Bu nedenle desteklenmeli ve geliştirilmeliler.

REKTÖR KAVUNCU TÜRKİYE’NİN SAĞLIK TURİZMİ ALANINDAKİ POTANSİYELİNDEN BAHSETTİ

Rektör Kavuncu’nun konuşmasından satır başları;