ORGAN NAKLİ VE GÜNCEL SORUNLAR SEMPOZYUMU YAPILDI

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinde (KSBÜ) 1. Organ Nakli ve Güncel Sorunlar Sempozyumu gerçekleşti. Sempozyumda organ naklinin önemine vurgu yapıldı.

KSBÜ Hekim Sinan Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyuma Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Cem Algın ve Prof. Dr. Ahmet Çekirdekçi, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Büber, KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Sertaş Erarslan, KSBÜ Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı (AD) Başkanı Prof. Dr. Canan Balcı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“ORGAN NAKLİ BİR ÜMİT KAPISI”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan KSBÜ Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu, organ naklinin tüm insanlığı ilgilendiren bir konu olduğunun altını çizerek, “Bilindiği üzere organ nakilleri, özellikle kronik hastalıkları bulunan ve buna bağlı organ yetmezlikleri gelişen hastalar için bir ümit kapısı. Maalesef şu anda organın yedek parçası yok. Sadece kadavradan ve insandan nakille ancak tedavisi gerçekleşebiliyor. Organ nakli konusunda duyarlılığın sürekli canlı tutulması gerekiyor. Geleceğin hekimleri öğrencilerimizi de bu konuda bilgilendiriyoruz. Sempozyum bu açıdan önemli. Verimli bir toplantı olmasını diliyorum.” dedi.

“HALA İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Cem Algın, organ naklini hala istenilen seviyede olmadığını belirterek, “Donör takibi zor. Bu konuda karşılaştığımız en büyük problemlerden biri yanlış bilinç. Buna karşı gerekli çalışmalar, koordinasyonlar yapılmaya çalışılıyor.” diye konuştu.

“KAFA KARIŞIKLIĞINI KALDIRMAK GEREKİYOR”

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Büber yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ülkemizde organ yetmezliğinde nakil hasta sayımızı artmaktadır. Bağış sayısı yeterli değil maalesef. Özellikle sağlıklı bireylere ulaşarak, organ bağışı yapmaları konusunda etkili iletişim yapılması önemli. Kafa karışıklığını kaldırmak için.”

PROF. DR. CANAN BALCI BİLGİLENDİRME YAPTI

Sempozyum sunumlarla devam etti. KSBÜ Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon AD Başkanı Prof. Dr. Canan Balcı, organ bağışının önemini vurgulayarak, konu hakkında bilgilendirme yaptı.

Programın sonunda sonuç bildirgesi paylaşıldı.

ORGAN NAKLİ VE GÜNCEL SORUNLAR SEMPOZYUMU YAPILDI

“ORGAN NAKLİ BİR ÜMİT KAPISI”

“HALA İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

“KAFA KARIŞIKLIĞINI KALDIRMAK GEREKİYOR”

PROF. DR. CANAN BALCI BİLGİLENDİRME YAPTI

Programın sonunda sonuç bildirgesi paylaşıldı.