Haberler

BÜYÜKELÇİ MATİS: “KSBÜ KURULDUKTAN SONRA BÖLGEDE NE KADAR ÖNEMLİ BİR ROLÜ OLABİLECEĞİNİ NET BİR ŞEKİLDE ANLADIM”

13-07-2021 16:44:00

BÜYÜKELÇİ MATİS: “KSBÜ KURULDUKTAN SONRA BÖLGEDE NE KADAR ÖNEMLİ BİR ROLÜ OLABİLECEĞİNİ NET BİR ŞEKİLDE ANLADIM”

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral ile birlikte Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemizi (KSBÜ) ziyaret etti. Matis KSBÜ hakkında, “Kurulduğunuzdan sonra ve ondan sonra gerçekten Kütahya'da, bu bölgede bu Üniversitenin ne kadar önemli bir rolü olabileceğini öğrendiğimi net bir şekilde anladım.” dedi.

#KSBÜ- Ziyaret sırasında KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu başta olmak üzere; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Cem Algın, Prof. Dr. Ahmet Çekirdekçi, Genel Sekreter Kutlu Önal, daire başkanları, müdürler, akademik ve idari personel yer aldı.

Ziyarette konuşan Fahri Konsolos İsmet Güral sürpriz hazırlık için teşekkür ederek, “Bugün Avrupa’da aşağı yukarı hiç problemimiz olmayan belki de birinci ülke Macaristan. Gerçekten bize çok değer veriyorlar. Bizzat şahidim Sayın Macar Başbakanı kendi ülkesinde Sayın Cumhurbaşkanımıza o kadar güzel sözler söyledi ki kendi ülkesinde böylesine güzel sözler söyleyen bir başbakan herhalde tarihte yoktur. Bizlere o derece değer veriyorlar. Öğrendim ki KSBÜ ile Macaristan’daki çok bilinen bir üniversite ile bir diyalog başlangıcı olmuş. Ben bunu duyduğuma çok memnun oldum. Bir Kütahyalı olarak ve Fahri Konsolos olarak sizlere teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.” açıklamalarında bulundu.

“HALKLA İLİŞKİLER ANLAMINDA ÖRNEK GÖSTERECEĞİM KİŞİDİR”

KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu Büyükelçi Matis’in Üniversitemize teşrifleri dolayısıyla duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Herhalde sorsalar, büyükelçilik anlamında, halkla ilişkiler anlamında nasıl bir yöntem izlenmeli diye örnek olarak göstereceğim kişidir. Zaten bu sosyal medya hayranlarından da bellidir. Çünkü Türkiye'ye, geleneklerine, değerlerine hatta bizi bize anlatan bir tarzda yaklaşır ki hayran olmamak mümkün değil. Tabii ki bu iki ülkenin de buradaki ilişkilerini yürütebilmek adına zannediyorum en güzel yöntemlerden birisidir. Kendisi ile olan dostluğumuz eskidir, çünkü benim de geçmişte bu anlamda bir görevim vardı. Parlamentoda olduğum dönemlerde 4 yıl boyunca Türkiye Macaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığını yürüttüm. İlk gittiğimde Kütahya'nın Macaristan ile olan bağı nedeniyle zaten doğrudan istemli olarak buna talip olmuştum. Bu dönemde kendisiyle çok yakın iş birliğinde bulunmuştuk ve bu 4 yılda gerçekten çok dolu geçirdim ve bana çok şeyler kazandırdı. Hem Macaristan'ın Türkiye'de yapmış olduğu en üst düzey bütün ziyaretler de hem Türkiye'nin orada yaptığı üst düzey ziyaretlerde tamamına eşlik ettik. Bu birbirimizi çok yakından tanımanın önemli bir fırsatı oldu.” şeklinde konuştu.

“KENDİ MEDENİYETİMİZDEN İZLER GÖRMEK BENİ ETKİLEDİ”

Rektör Prof. Dr. Kavuncu Macaristan’da kendisini etkileyen şeyin orada kendi medeniyetimizden bir şeyler görmek olduğunu söyleyerek, “Bunlar heyecanlandırıcıydı. Ne yazık ki medeniyetin bir de barbarlık dönemleri var, Macaristan'da bir işgal dönemleri var. O dönemlerde pek çok Osmanlı eseri de tahrip edilmiş ne yazık ki çok azı ancak günümüze gelmiş. Ama bunların içinde hemen Budapeşte'de Rudaş Kaplıcası ki bugün o havayı hala alıyorsunuz. Tabii yenilenen bölümleri çok ama bununla birlikte gene Macaristan’a gidenler ya da duyanlar Gül Baba Türbesi en iyi korunan eserlerden birisi.  Kütahya'nın kardeş şehri Pecs şehrindeki Kubbeli Bina ve minaresi korumuş olan yapı. Zigetvar Kalesi'nde oradaki Sultan Süleyman Camii malum Zigetvar Kalesi kuşatmasında Kanuni Sultan Süleyman vefat etmiş iç organları orada gömülmüş sonra bedeni korunarak Türkiye'ye getirilmişti. O burçlarda onu görüyorsunuz.  Tuna Nehri'ni görüp heyecanlanmamak mümkün değil. Plevne direnmesini de kuşatmasındaki Gazi Osmanpaşa’nın kahramanlıklarını anlatan kahramanlık türküsü hepimizin kulağındadır.” ifadelerini kullandı.

“MACARİSTAN'IN SEMMELWEİS ÜNİVERSİTESİ İLE ERASMUS ANLAŞMASINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

İkili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda eğitim ayağında geçen sene bir Erasmus anlaşması gerçekleştirdiklerini söyleyen Kavuncu, “Sayın Büyükelçimizin doğrudan katkısı ile birlikte gene Macaristan'ın köklü üniversitelerinden Semmelweis Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Erasmus anlaşmasını gerçekleştirdik. Tabii pandemi çok büyük oranda sekte vurdu ama şu anda lisansüstü öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi ki özellikle hocalarımıza da tavsiye ederim burada mutlak surette bulunsunlar. Bize önemli aşamalar sağlayacak. Özellikle rehabilitasyonu, sağlık turizmini, kaplıcayı mükemmellik alanı olarak belirlemiş olan Üniversitemiz bu Banyoloji denilen Kaplıca Bilimi konusunda çok geleneksel bir yeri ve uygulamaları da olan bu Üniversite ile iş birliği ile önemli karşılıklı kazançlarımız olacağı kanaatini taşıyorum. Bu iş birliğine vesilesi olması nedeniyle Sayın Büyükelçimize tekrar şükranlarımı sunarım.” dedi.

“MACARİSTAN İÇİN KÜTAHYA, KÜTAHYA İÇİN MACARİSTAN FARKLI BİR KONUMDADIR”

Kütahya ve Macaristan arasındaki ilişkilere de değinen Rektör Kavuncu şöyle konuştu: “Macaristan için Kütahya, Kütahya için Macaristan farklı bir konumdadır. Zannediyorum bu köklerin yerleşmesinde 1850'li yıllarda ki Macar Milli Kahramanı Lajos Kossuth’un o dönemdeki işgalden ve o dönemdeki sorunlardan dolayı ülkesinden dışarı çıkmak zorunda kaldığı dönemlerde bütün tehditlere rağmen Osmanlı kucağını açmış Kütahya'yı kendisine göstermiş ve bugün burada Kütahya'da Macar Evi diye anılan yerde de kendisini birkaç yıl konuk etmiştir. Kütahya bununla gurur duymaktadır. Bu, Kütahya için kültürümüzde yer etmiş herkesin bildiği bir konudur. Lajos Kossuth da o dönemde Macar Anayasası'nın temellerini de burada yazdığı için bugün hala Kahramanlar Meydanında bir numaralı anıt heykel kendisine aittir. Bununla birlikte başlayan bu dostluk Kütahya'da bir Macar sempatisine dönmüştür. Bugün Macarlar hep Kütahya'da çok olumlu ve güzel bir şekilde anılır. Macaristan’da da durum çok farklı değildir aslında Türkiye ile alakalı.”

Fahri Konsolosluk görevinde olan İsmet Güral’ın da senelerdir görevini layıkıyla sürdürdüğünü ve katkısını devam ettirdiğine şahit olduğunu belirten Kavuncu, Güral’a da teşekkürlerini sundu.

“BU GÜZEL AĞIRLAMA İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Türkiye’deki görevine geliş dönemini anlatarak konuşmasına başlayan Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, “Ben Türkiye’ye 2010 yılında diplomat olarak atandım. Türkiye 2010 ve 2020 arasında ne kadar fazla şey oldu bir kere siz bunu düşünürseniz anlayacaksınız ki beni şaşırtmak artık bu ülkede zor. Ama buraya girdikten sonra gayet şaşırdım. Çünkü bana şunu söylediler; şeref defterini imzalayacaksınız, ondan sonra görüşmeye gidilecek. Bu kadar güzel bir ağırlamanın olacağını hiçbir şekilde düşünmedim. Bu ağırlama için Sayın Rektör size ve Üniversitenize de çok teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

“GÖSTERDİĞİNİZ FAALİYETLER İÇİN DE TEBRİK ETMEK İSTİYORUM”

KSBÜ’nün başarılı çalışmalarına değinen Büyükelçi Matis “Sayın Rektörün buraya atandığını ve bu güzel Üniversitenin faaliyete geçtiğimi duyduktan sonra çalışmalarınızı biraz araştırdım. Kurulduğunuzdan sonra ve ondan sonra gerçekten Kütahya'da, bu bölgede bu Üniversitenin ne kadar önemli bir rolü olabileceğini öğrendiğimi net bir şekilde anladım. Hem bu üniversitenin kurulması hem şu ana kadar gösterdiğiniz faaliyetler için de tebrik etmek istiyorum.” açıklamalarında bulundu.

“MACARLARDA KÜTAHYA HAKKINDA ÇOK OLUMLU BİR HİS VAR”

Kütahya’nın Macaristan için önemini vurgulayan Matis “Kütahya Macaristan için çok önemli bir yer. Macaristan milli kahramanlarının biri olan Lajos Kossuth’un hikayesini Macaristan'da herkes biliyor. Bütün hayatını sürgün halinde geçirmek zorunda kaldı. Ölümüne kadar, Kütahya'ya 1850’de geldi ve 44 sene boyunca bütün dünyada en çok ABD'de ve İtalya'da sürgün olarak yaşadı. Çok üzücü bir hikaye. Ama Kütahya’ya gelişi Macaristan'daki başarısız olan ihtilalden sonra oldu ve burada kendisi hala unutulmuyor.  Buradaki faaliyetleri gerçekten tekrar bir özgürlüğümüzü kazanmak için yapılan faaliyetlerdi. Bu nedenle bizim için de çok önemli. Yani Lajos Kossuth Kütahya'da çalıştığı dönemde umudumuzu yitirmedik anlamını taşıyor. Bu nedenle Macarlar bu hikayeyi bildiklerinden Kütahya hakkında çok olumlu bir his var. Zaten Türkler ve Macarlar arasında çok ciddi bir sempati var. Ama Kütahya’nın bu kadar güzel bir imajı da Macaristan’da belli. Ama özellikle Üniversiteniz ve Sayın Rektörün de bahsettiği Semmelweis Üniversitesi arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinde ben çok ciddi bir potansiyel görüyorum. Sayın Rektörün de desteklediği öğrenci ve öğretim üyesi değişimi çok mantıklı. Umarım önümüzdeki zamanlarda bu iş birliğimiz devam edecek. Bunun için de bizim herhangi bir katkımız olabiliyorsa her zaman bunu yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİMİZ GERÇEKTEN İYİ”

Günümüzde pandemi döneminin getirdiği zorluklardan bahseden Matis, “Günümüzde gerçekten zor bir durumdayız. Artık bir buçuk senedir böyleyiz.  Salgının ilk döneminde Türkiye Macaristan arasındaki özellikle sağlık ekipmanları konusundaki iş birliği çok önemliydi. Macaristan’da mesela kullandığımız maskeler için yeteri kadar hammadde yoktu. Türkiye ihracat yasağı getirmişti ama bir istisna olarak Macaristan’a hammadde gitti ve Macaristan’dan da o dönemde önemli olan ilaçların buraya getirilmesini de sağladık. Yani bu zor dönemde sağlık alanındaki iş birliğimiz gerçekten iyi. Günümüzle alakası olan başka önemli bir faktöre de dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu da hepiniz tarafından bilinen Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral Bey. Çünkü İsmet Bey uzun zamandır bizimle beraber. Macaristan ile Türkiye arasındaki ilişkiler için çok fazla şeyler yapıyor. Özellikle Kütahyalı olduğundan dolayı Kütahya'yı ön planda tutmak istiyor ve bunun için çaba gösteriyor. Çabalarınız için çok teşekkür ederim. Hem Macaristan adına Büyükelçiliğimiz adına hem de kendi adıma da bu teşekkürü etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

“KÜTAHYA’YI MACARİSTAN’DA ANLATMAK, TEMSİL ETMEK GEREKİYOR”

2024'te Türkiye ve Macaristan arasındaki Ortak Kültür Senesi’nin organize edileceğini açıklayan Büyükelçi Matis şunları söyledi: “Bu şu demek: Macaristan 2024 senesinde Türkiye'de 100 tane farklı farklı kültür faaliyetini yapacak. Bunun kapsamında kesinlikle Kütahya’ya da Macaristan kültürü ile ilgili bazı programlar getirmek istiyoruz.  Bu karşılıklı bir program olacak. Sadece Macaristan Türkiye’de değil, Türkiye’de Macaristan’da kültür programları yapacak. O konuda tabii ki Kültür Bakanlığının çalışmaları hazırlamaları devam ediyor. Ama eminim ki Kütahya’yı da Macaristan'da anlatmak, göstermek, temsil etmek gerekiyor. Çünkü az önce de söylediğim gibi Kütahya'ya Macarların ilgisi vardır. Sayın Rektör bu güzel programı organize ettiğiniz için, beni şaşırttığınız için çok teşekkür etmek istiyorum. Tekrarlıyorum; herhangi bir konuda Üniversitenize Macaristan'daki Semmelweis olsun, başka kurumlar olsun herhangi bir konuda yardımcı olabiliyorsak hem İsmet Bey hem Büyükelçiliğimiz hem İstanbul’daki Başkonsolosluğumuz hem İstanbul’daki Kültür Merkezimiz her türlü desteği sağlamaya hazırız.”

Konuşmaların ardından Macaristan Büyükelçisi Victor Matis, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şeref Defterini imzaladı.


BÜYÜKELÇİ MATİS: “KSBÜ KURULDUKTAN SONRA BÖLGEDE NE KADAR ÖNEMLİ BİR ROLÜ OLABİLECEĞİNİ NET BİR ŞEKİLDE ANLADIM”

13-07-2021 16:44:00

BÜYÜKELÇİ MATİS: “KSBÜ KURULDUKTAN SONRA BÖLGEDE NE KADAR ÖNEMLİ BİR ROLÜ OLABİLECEĞİNİ NET BİR ŞEKİLDE ANLADIM”

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral ile birlikte Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemizi (KSBÜ) ziyaret etti. Matis KSBÜ hakkında, “Kurulduğunuzdan sonra ve ondan sonra gerçekten Kütahya'da, bu bölgede bu Üniversitenin ne kadar önemli bir rolü olabileceğini öğrendiğimi net bir şekilde anladım.” dedi.

#KSBÜ- Ziyaret sırasında KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu başta olmak üzere; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Cem Algın, Prof. Dr. Ahmet Çekirdekçi, Genel Sekreter Kutlu Önal, daire başkanları, müdürler, akademik ve idari personel yer aldı.

Ziyarette konuşan Fahri Konsolos İsmet Güral sürpriz hazırlık için teşekkür ederek, “Bugün Avrupa’da aşağı yukarı hiç problemimiz olmayan belki de birinci ülke Macaristan. Gerçekten bize çok değer veriyorlar. Bizzat şahidim Sayın Macar Başbakanı kendi ülkesinde Sayın Cumhurbaşkanımıza o kadar güzel sözler söyledi ki kendi ülkesinde böylesine güzel sözler söyleyen bir başbakan herhalde tarihte yoktur. Bizlere o derece değer veriyorlar. Öğrendim ki KSBÜ ile Macaristan’daki çok bilinen bir üniversite ile bir diyalog başlangıcı olmuş. Ben bunu duyduğuma çok memnun oldum. Bir Kütahyalı olarak ve Fahri Konsolos olarak sizlere teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.” açıklamalarında bulundu.

“HALKLA İLİŞKİLER ANLAMINDA ÖRNEK GÖSTERECEĞİM KİŞİDİR”

KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu Büyükelçi Matis’in Üniversitemize teşrifleri dolayısıyla duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Herhalde sorsalar, büyükelçilik anlamında, halkla ilişkiler anlamında nasıl bir yöntem izlenmeli diye örnek olarak göstereceğim kişidir. Zaten bu sosyal medya hayranlarından da bellidir. Çünkü Türkiye'ye, geleneklerine, değerlerine hatta bizi bize anlatan bir tarzda yaklaşır ki hayran olmamak mümkün değil. Tabii ki bu iki ülkenin de buradaki ilişkilerini yürütebilmek adına zannediyorum en güzel yöntemlerden birisidir. Kendisi ile olan dostluğumuz eskidir, çünkü benim de geçmişte bu anlamda bir görevim vardı. Parlamentoda olduğum dönemlerde 4 yıl boyunca Türkiye Macaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığını yürüttüm. İlk gittiğimde Kütahya'nın Macaristan ile olan bağı nedeniyle zaten doğrudan istemli olarak buna talip olmuştum. Bu dönemde kendisiyle çok yakın iş birliğinde bulunmuştuk ve bu 4 yılda gerçekten çok dolu geçirdim ve bana çok şeyler kazandırdı. Hem Macaristan'ın Türkiye'de yapmış olduğu en üst düzey bütün ziyaretler de hem Türkiye'nin orada yaptığı üst düzey ziyaretlerde tamamına eşlik ettik. Bu birbirimizi çok yakından tanımanın önemli bir fırsatı oldu.” şeklinde konuştu.

“KENDİ MEDENİYETİMİZDEN İZLER GÖRMEK BENİ ETKİLEDİ”

Rektör Prof. Dr. Kavuncu Macaristan’da kendisini etkileyen şeyin orada kendi medeniyetimizden bir şeyler görmek olduğunu söyleyerek, “Bunlar heyecanlandırıcıydı. Ne yazık ki medeniyetin bir de barbarlık dönemleri var, Macaristan'da bir işgal dönemleri var. O dönemlerde pek çok Osmanlı eseri de tahrip edilmiş ne yazık ki çok azı ancak günümüze gelmiş. Ama bunların içinde hemen Budapeşte'de Rudaş Kaplıcası ki bugün o havayı hala alıyorsunuz. Tabii yenilenen bölümleri çok ama bununla birlikte gene Macaristan’a gidenler ya da duyanlar Gül Baba Türbesi en iyi korunan eserlerden birisi.  Kütahya'nın kardeş şehri Pecs şehrindeki Kubbeli Bina ve minaresi korumuş olan yapı. Zigetvar Kalesi'nde oradaki Sultan Süleyman Camii malum Zigetvar Kalesi kuşatmasında Kanuni Sultan Süleyman vefat etmiş iç organları orada gömülmüş sonra bedeni korunarak Türkiye'ye getirilmişti. O burçlarda onu görüyorsunuz.  Tuna Nehri'ni görüp heyecanlanmamak mümkün değil. Plevne direnmesini de kuşatmasındaki Gazi Osmanpaşa’nın kahramanlıklarını anlatan kahramanlık türküsü hepimizin kulağındadır.” ifadelerini kullandı.

“MACARİSTAN'IN SEMMELWEİS ÜNİVERSİTESİ İLE ERASMUS ANLAŞMASINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

İkili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda eğitim ayağında geçen sene bir Erasmus anlaşması gerçekleştirdiklerini söyleyen Kavuncu, “Sayın Büyükelçimizin doğrudan katkısı ile birlikte gene Macaristan'ın köklü üniversitelerinden Semmelweis Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Erasmus anlaşmasını gerçekleştirdik. Tabii pandemi çok büyük oranda sekte vurdu ama şu anda lisansüstü öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi ki özellikle hocalarımıza da tavsiye ederim burada mutlak surette bulunsunlar. Bize önemli aşamalar sağlayacak. Özellikle rehabilitasyonu, sağlık turizmini, kaplıcayı mükemmellik alanı olarak belirlemiş olan Üniversitemiz bu Banyoloji denilen Kaplıca Bilimi konusunda çok geleneksel bir yeri ve uygulamaları da olan bu Üniversite ile iş birliği ile önemli karşılıklı kazançlarımız olacağı kanaatini taşıyorum. Bu iş birliğine vesilesi olması nedeniyle Sayın Büyükelçimize tekrar şükranlarımı sunarım.” dedi.

“MACARİSTAN İÇİN KÜTAHYA, KÜTAHYA İÇİN MACARİSTAN FARKLI BİR KONUMDADIR”

Kütahya ve Macaristan arasındaki ilişkilere de değinen Rektör Kavuncu şöyle konuştu: “Macaristan için Kütahya, Kütahya için Macaristan farklı bir konumdadır. Zannediyorum bu köklerin yerleşmesinde 1850'li yıllarda ki Macar Milli Kahramanı Lajos Kossuth’un o dönemdeki işgalden ve o dönemdeki sorunlardan dolayı ülkesinden dışarı çıkmak zorunda kaldığı dönemlerde bütün tehditlere rağmen Osmanlı kucağını açmış Kütahya'yı kendisine göstermiş ve bugün burada Kütahya'da Macar Evi diye anılan yerde de kendisini birkaç yıl konuk etmiştir. Kütahya bununla gurur duymaktadır. Bu, Kütahya için kültürümüzde yer etmiş herkesin bildiği bir konudur. Lajos Kossuth da o dönemde Macar Anayasası'nın temellerini de burada yazdığı için bugün hala Kahramanlar Meydanında bir numaralı anıt heykel kendisine aittir. Bununla birlikte başlayan bu dostluk Kütahya'da bir Macar sempatisine dönmüştür. Bugün Macarlar hep Kütahya'da çok olumlu ve güzel bir şekilde anılır. Macaristan’da da durum çok farklı değildir aslında Türkiye ile alakalı.”

Fahri Konsolosluk görevinde olan İsmet Güral’ın da senelerdir görevini layıkıyla sürdürdüğünü ve katkısını devam ettirdiğine şahit olduğunu belirten Kavuncu, Güral’a da teşekkürlerini sundu.

“BU GÜZEL AĞIRLAMA İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Türkiye’deki görevine geliş dönemini anlatarak konuşmasına başlayan Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, “Ben Türkiye’ye 2010 yılında diplomat olarak atandım. Türkiye 2010 ve 2020 arasında ne kadar fazla şey oldu bir kere siz bunu düşünürseniz anlayacaksınız ki beni şaşırtmak artık bu ülkede zor. Ama buraya girdikten sonra gayet şaşırdım. Çünkü bana şunu söylediler; şeref defterini imzalayacaksınız, ondan sonra görüşmeye gidilecek. Bu kadar güzel bir ağırlamanın olacağını hiçbir şekilde düşünmedim. Bu ağırlama için Sayın Rektör size ve Üniversitenize de çok teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

“GÖSTERDİĞİNİZ FAALİYETLER İÇİN DE TEBRİK ETMEK İSTİYORUM”

KSBÜ’nün başarılı çalışmalarına değinen Büyükelçi Matis “Sayın Rektörün buraya atandığını ve bu güzel Üniversitenin faaliyete geçtiğimi duyduktan sonra çalışmalarınızı biraz araştırdım. Kurulduğunuzdan sonra ve ondan sonra gerçekten Kütahya'da, bu bölgede bu Üniversitenin ne kadar önemli bir rolü olabileceğini öğrendiğimi net bir şekilde anladım. Hem bu üniversitenin kurulması hem şu ana kadar gösterdiğiniz faaliyetler için de tebrik etmek istiyorum.” açıklamalarında bulundu.

“MACARLARDA KÜTAHYA HAKKINDA ÇOK OLUMLU BİR HİS VAR”

Kütahya’nın Macaristan için önemini vurgulayan Matis “Kütahya Macaristan için çok önemli bir yer. Macaristan milli kahramanlarının biri olan Lajos Kossuth’un hikayesini Macaristan'da herkes biliyor. Bütün hayatını sürgün halinde geçirmek zorunda kaldı. Ölümüne kadar, Kütahya'ya 1850’de geldi ve 44 sene boyunca bütün dünyada en çok ABD'de ve İtalya'da sürgün olarak yaşadı. Çok üzücü bir hikaye. Ama Kütahya’ya gelişi Macaristan'daki başarısız olan ihtilalden sonra oldu ve burada kendisi hala unutulmuyor.  Buradaki faaliyetleri gerçekten tekrar bir özgürlüğümüzü kazanmak için yapılan faaliyetlerdi. Bu nedenle bizim için de çok önemli. Yani Lajos Kossuth Kütahya'da çalıştığı dönemde umudumuzu yitirmedik anlamını taşıyor. Bu nedenle Macarlar bu hikayeyi bildiklerinden Kütahya hakkında çok olumlu bir his var. Zaten Türkler ve Macarlar arasında çok ciddi bir sempati var. Ama Kütahya’nın bu kadar güzel bir imajı da Macaristan’da belli. Ama özellikle Üniversiteniz ve Sayın Rektörün de bahsettiği Semmelweis Üniversitesi arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinde ben çok ciddi bir potansiyel görüyorum. Sayın Rektörün de desteklediği öğrenci ve öğretim üyesi değişimi çok mantıklı. Umarım önümüzdeki zamanlarda bu iş birliğimiz devam edecek. Bunun için de bizim herhangi bir katkımız olabiliyorsa her zaman bunu yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİMİZ GERÇEKTEN İYİ”

Günümüzde pandemi döneminin getirdiği zorluklardan bahseden Matis, “Günümüzde gerçekten zor bir durumdayız. Artık bir buçuk senedir böyleyiz.  Salgının ilk döneminde Türkiye Macaristan arasındaki özellikle sağlık ekipmanları konusundaki iş birliği çok önemliydi. Macaristan’da mesela kullandığımız maskeler için yeteri kadar hammadde yoktu. Türkiye ihracat yasağı getirmişti ama bir istisna olarak Macaristan’a hammadde gitti ve Macaristan’dan da o dönemde önemli olan ilaçların buraya getirilmesini de sağladık. Yani bu zor dönemde sağlık alanındaki iş birliğimiz gerçekten iyi. Günümüzle alakası olan başka önemli bir faktöre de dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu da hepiniz tarafından bilinen Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral Bey. Çünkü İsmet Bey uzun zamandır bizimle beraber. Macaristan ile Türkiye arasındaki ilişkiler için çok fazla şeyler yapıyor. Özellikle Kütahyalı olduğundan dolayı Kütahya'yı ön planda tutmak istiyor ve bunun için çaba gösteriyor. Çabalarınız için çok teşekkür ederim. Hem Macaristan adına Büyükelçiliğimiz adına hem de kendi adıma da bu teşekkürü etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

“KÜTAHYA’YI MACARİSTAN’DA ANLATMAK, TEMSİL ETMEK GEREKİYOR”

2024'te Türkiye ve Macaristan arasındaki Ortak Kültür Senesi’nin organize edileceğini açıklayan Büyükelçi Matis şunları söyledi: “Bu şu demek: Macaristan 2024 senesinde Türkiye'de 100 tane farklı farklı kültür faaliyetini yapacak. Bunun kapsamında kesinlikle Kütahya’ya da Macaristan kültürü ile ilgili bazı programlar getirmek istiyoruz.  Bu karşılıklı bir program olacak. Sadece Macaristan Türkiye’de değil, Türkiye’de Macaristan’da kültür programları yapacak. O konuda tabii ki Kültür Bakanlığının çalışmaları hazırlamaları devam ediyor. Ama eminim ki Kütahya’yı da Macaristan'da anlatmak, göstermek, temsil etmek gerekiyor. Çünkü az önce de söylediğim gibi Kütahya'ya Macarların ilgisi vardır. Sayın Rektör bu güzel programı organize ettiğiniz için, beni şaşırttığınız için çok teşekkür etmek istiyorum. Tekrarlıyorum; herhangi bir konuda Üniversitenize Macaristan'daki Semmelweis olsun, başka kurumlar olsun herhangi bir konuda yardımcı olabiliyorsak hem İsmet Bey hem Büyükelçiliğimiz hem İstanbul’daki Başkonsolosluğumuz hem İstanbul’daki Kültür Merkezimiz her türlü desteği sağlamaya hazırız.”

Konuşmaların ardından Macaristan Büyükelçisi Victor Matis, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şeref Defterini imzaladı.