KÜTAHYA’DA ŞİDDETİ AZALTMAYA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemiz (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde şiddeti azaltmaya yönelik yeni bir uygulama başlatıldı. Vefa Psikiyatri Hastanesinde açılan Şiddet İzlem Merkezinde, şiddete maruz kalanlar yanı sıra şiddet uygulayan kişiler de tedavi edilecek.

KSBÜ- Merkez ile ilgili bilgilendirmede bulunan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Volkan Şahiner, merkezin çok disiplinli olmasından dolayı Türkiye’de ilklerden sayılabileceğini ifade ederek, şiddete uğrayan bireylere yönelik zararı azaltma amacı ile bu merkezin kurulduğunu ve böylelikle bölgeye katkı sağlayabileceklerini düşündüklerini belirtti. Şahiner, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde, hem şiddet gösteren bireylerin takip ve tedavisinde, hem de şiddete uğrayan bireylerin takip ve tedavisinde; sistemli, çabuk ve etkin bir rol oynamayı planladık.” dedi.

HIZLI BİR İLETİŞİM SÜRECİ GERÇEKLEŞECEK

Yaptıkları genel gözlem sonuçlarına değinen Dr. Öğr. Üyesi Şahiner, “Şiddete uğrayan kadın, çocuk ve yaşlılara psikolojik destek, şiddet gösteren bireylerin psikiyatrik rahatsızlıklarının sağaltımı, şiddet gösteren bireylerin öfke ve dürtü kontrolüne yönelik eğitimi, şiddet gösteren bireylerin şiddet gösterme ihtimalini azaltmak ve şiddete uğrayan bireylere yönelik zarar azaltımı amacı ile bir merkezin kurulmasının ilimize katkı sağlayabileceğini düşündük. Bu merkez sayesinde hastanın bize, bizim hastaya daha çabuk ulaşmasını sağlayıp, konu ile alakalı çalışan kurum ve kuruluşların iş birliğini ve iletişimini artırmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“MERKEZE RANDEVUSUZ BAŞVURULABİLİR”

Merkeze, herhangi bir yaş veya cinsiyet kısıtlaması bulunmadan, şiddete uğrayan veya şiddet gösteren bireylerin randevusuz başvurabileceklerinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Şahiner, “Merkezimizde ayrıca adli kanallarla gelen ve şiddet nedeni ile devlet korumasında olan kişilerin de takip ve tedavisi sağlanmaktadır.” diye konuştu.

ŞİDDET UYGULAYAN KİŞİYE PSİKİYATRİK MUAYENE YAPILACAK

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, şiddetin günümüz toplumunun en önemli sosyal sorunu olmaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Şiddete eğilim çevresel ve kültürel faktörlerin de etkili olduğu, patolojik bir kişilik sapmasıdır, yani tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu nedenle şiddete karşı mücadelede şiddet uygulayan kişilerin psikiyatrik değerlendirmesini önemli buluyoruz. Bu amaçla Üniversitemiz Tıp Fakültesi, Psikiyatri öğretim üyelerimizin öncülüğünde ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile Psikiyatri Hastanesinde Şiddet İzlem Merkezi kuruldu. Bu merkez adli merciler, kolluk güçleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, ŞÖNİM ve YEDAM ile koordineli çalışacak.  Çocuğa, kadına ya da yaşlıya uygulanan şiddette hem mağdura ruh sağlığı konusunda destek verilecek, hem de şiddet uygulayan kişiye psikoterapi ve grup tedavileri dâhil gerekli tedaviler uygulanacak. Burada adli mercilerce 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanunda yer alan ‘Önleyici Tedbir Kararı’ en önemli desteğimiz olacak. Yani şiddeti uygulayan kişi için psikiyatrik değerlendirme ve gerekli rehabilitasyonun yapılması yasal bir zorunluluk haline gelecek. Bu merkezin açılması konusunda destek ve teşvikleri nedeniyle Sayın Valimiz Ali Çelik’e özellikle teşekkür etmek istiyorum.”

VALİ ÇELİK TEBRİK ETTİ

Şiddet mağduru kişiler ile şiddet uygulayanların takip ve tedavi sistemine dâhil edildiği Şiddet İzlem Merkezinin Türkiye’de ilk olduğuna dikkat çeken Vali Ali Çelik, “Bu birim, gelen tüm tedbir kararları neticesinde şiddete meyilli, öfke kontrolü sorunu yaşayan kişilerin takip ve tedavisine odaklı çalışacak. Mağdur ve faillerin tedavi süreci yakından takip edilecek. Psikiyatr ve sosyal çalışmacılar tarafından tedavinin kişiye katkısı, davranış ve tutumlara yansıması analiz edilecek. Kendi içinde bir otokontrol sağlayacak ve süreç analizi imkânı verecek. Fedakârlık isteyen,  zor bir süreç. Böylesine ciddi bir iş yükünü kabul eden hocalarımızı tebrik ediyorum.” dedi.

KÜTAHYA’DA ŞİDDETİ AZALTMAYA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA

HIZLI BİR İLETİŞİM SÜRECİ GERÇEKLEŞECEK