“TÜTÜNLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI KARARLILIKLA DEVAM ETMEKTEDİR”

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemiz (KSBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Cem Algın, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü ile ilgili paylaştığı bilgilendirme yazısında şunlara değindi:

“Tütünde bulunan nikotin bağımlılık yapıcıdır. Tütün kullanımı kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıkları, farklı kanser türlerine yakalanma açısından önemli bir risk faktörüdür. Dünya Sağlık Örgütüne göre her yıl 8 milyondan fazla insan tütün kullanımından kaynaklanan nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Tütünle ilişkili ölümlerin çoğu, genellikle tütünün kolaylıkla pazarlandığı orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir.

Tütün, sigara içmeyenler için de ölümcül olabilir. Tütün dumanı ile kirlenmiş havayı soluyan kişilerde de olumsuz sağlık sorunları ile karşılaşılmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık problemlerine, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele ile ilişkili olarak 31 Mayıs tarihi ‘Dünya Tütünsüz Günü’ olarak kutlanmaktadır.

31 Mayıs tarihinin ‘Dünya Tütünsüz Günü’ olarak kutlamasında temel amaç, tütün tüketimini azaltmak, tütün tüketimine başlamayı önlemek ve pasif etkilenmeyi ortadan kaldırmaya yöneliktir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sigara alışkanlığı dünyanın en büyük sağlık sorunudur.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de 31 Mayıs Günü ‘Dünya Tütünsüz Günü’ olarak kutlanmakta, yapılan çeşitli etkinliklerle tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekilmekte, bu alışkanlıktan kurtulmak isteyenler teşvik edilmektedir.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak; halkı bilinçlendirmek, halk sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak temel hedeflerimizdir. Üniversite kampüsümüzde ve Kütahya ilinde tütünle mücadele çalışmaları, kararlılıkla devam etmektedir.”

“TÜTÜNLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI KARARLILIKLA DEVAM ETMEKTEDİR”