YÖK KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK İLE KSBÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNE 75 YAŞINA KADAR ÇALIŞMA İMKANI SAĞLANDI

Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Buna göre Türk yükseköğretiminde ilkleri barındıran yasa, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemiz (KSBÜ) için de önemli bir düzenleme getirdi.

Yükseköğretim Kanunu’nda daha önceki yıllarda yapılan bir değişiklik ile yeni kurulan bazı üniversitelerde görev yapmakta olan öğretim üyeleri için 75 yaşa kadar çalışma hakkı verilmişti. Yeni düzenlemede Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemiz ile birlikte Kafkas Üniversitesi de bu üniversiteler arasına dahil edildi.

“DİĞER ÜNİVERSİTELERDEN BİZE GELMEK İSTEYEN VE KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANDIĞIMIZ KIDEMLİ HOCALARA ÜNİVERSİTEMİZDE İMKAN TANIYACAĞIZ”

KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu konuyla ilgili şunları söyledi: “Sayın Yekta Saraç başkanımızın öncülüğünde, yeni bir kültür ve anlayış ile yapısal reformlara imza atan YÖK, Türk akademisinin ihtiyaçları için düzenlemeler yapmaya devam ediyor. Özellikle üniversitelerin bilim ve araştırma değerlerinin yükselmesi amacıyla uluslararası iş birliğinin teşvik edilmesi ve ülkemizin yerlileşme ve millileşme hedefine katkı verecek ortak araştırma merkezine imkan verilmesini önemli buluyorum. Yine sağlıkta şiddet konusunda yapılan düzenleme özellikle bu pandemi ile mücadele günlerinde sağlık çalışanlarına moral ve destek verdi. Yeni kanunda bir madde ile Kafkas Üniversitesi ile birlikte Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine özel olarak öğretim üyelerinin emeklilik yaş sınırı yükseltildi. Daha önceden gerekçelerimizle birlikte bunun için YÖK nezdinde talepte bulunmuştuk. Bu talebimizin dikkate alındığını ve bu yasaya bir madde olarak eklendiğini görmekten çok mutlu olduk. Bu bizim için önemliydi, çünkü 67 emeklilik sınırına gelmiş ancak hala aktif çalışan, deneyimli hocalarımız var. Bu hocalarımızı zorunlu olarak emekliye ayırıyorduk, tabiri uygun ise ameliyathanede ameliyat yaparken gidin evinizde oturun demek zorunda kalıyorduk. Bu kanun ile artık hocalarımız istedikleri takdirde 75 yaşına kadar görevlerine devam edebilecekler. Ayrıca büyük şehirlerde üniversitelerde aynı durumda olan hocalar için de Kütahya bu yönüyle cazip duruma geldi. Diğer üniversitelerden bize gelmek isteyen ve katkı sağlayacağına inandığımız kıdemli hocalara üniversitemizde imkan tanıyacağız. Gelişmekte olan üniversitemiz için bu önemli imkanın sağlanmış olması nedeniyle YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç Hocamıza ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz. Ayrıca TBMM’de teklifi hazırlayan ve kabul eden Genel Kurul üyelerine şükranlarımızı iletiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın, TBMM üyeleri ve YÖK yönetimindeki hocalarımızın güvenlerine layık olmaya çalışacağız.”

İLKLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yükseköğretimde yapısal değişiklikler getiren yasa teklifinde eğitim ve öğretimin kalitesini yükseltmek amacıyla öğretim görevliliği için bazı özel alanlar hariç olmak üzere tezli yüksek lisans şartı getirildi. Yine üniversitelerin kamu kaynağı dışında da fon alabilmeleri için ulusal ve uluslararası ortak projelere katılımın önü açıldı. Türkiye’de bir ilk olarak ilaç, aşı gibi stratejik önem taşıyan projelerin desteklenmesi amacıyla birden fazla üniversitenin ortak araştırma merkezi kurmasına olanak sağlandı.

SAĞLIKTA ŞİDDET DÜZENLEMESİ YASALAŞTI

Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülürken, 5 siyasi partinin ortak önergesi ile “Sağlıkta Şiddet Yasası” düzenlemesi de söz konusu teklife eklendi. Oy çokluğuyla kabul edilen düzenlemeye göre sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin cezası yüzde 50 oranında arttırıldı. Buna göre şiddet uygulayanlara hapis cezası verilecek, cezalar ertelenmeyecek

İLKLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SAĞLIKTA ŞİDDET DÜZENLEMESİ YASALAŞTI