CUMHURİYET VE KADIN HAKKINDA SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİ

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemiz (KSBÜ) Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından gerçekleştirilen “Kadın ve Cumhuriyet” konulu söyleşide tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer; Atatürk, cumhuriyet ve kadın hakları hakkında düşüncelerini paylaştı.

KSBÜ- Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemiz Tıp Fakültesi Konferans Salonunda KSBÜ Atatürkçü Düşünce Topluluğu (ADT) tarafından gerçekleştirilen söyleşinin açılış konuşmasını topluluk başkanı Sibel Canbazoğlu yaptı. Canbazoğlu, yeni kurulan KSBÜ ADT olarak ilk etkinlikleri olduğunu belirterek, “Bu etkinliği düzenlemekten dolayı çok mutluyuz. Tüm topluluk arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kahraman Türk kadınının mirasını hep birlikte omuzluyoruz. Bizler de bu etkinlikte Cumhuriyet’in kadına verdiği değer hakkında bir söyleşi gerçekleştirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

KSBÜ ADT Başkanı Sibel Canbazoğlu’nun konuşmasının ardından Rektör Yardımcımız ve Topluluk Danışmanı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders, kadınların bugün güçlerinin farkında olduğunu söyleyerek, “Kadınlar her alanda başarılarıyla kendilerinden söz ettirmekteler. Artık dünyada güçlü figürler kadınlar. Bugünkü söyleşide; Gülsen Hanım tarafından kadınların geçmişteki, bugünkü ve gelecekteki rolleri hakkında düşüncelerini dinleyeceğiz.” diye konuştu.

Gerçekleşen söyleşide tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer; Atatürk, cumhuriyet ve kadın hakları hakkında, yanı sıra kadının geçmişte, bugün ve gelecekteki rolleri hakkında düşüncelerini paylaştı. Tuncer, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde dünyada yaşanan gelişmelere dikkat çekip, “Dünyada iki liderden örnek vermek istiyorum. İkisi de aynı dönem yaşadılar. Birisi Atatürk, diğeri Hitler. Biri pozitif, diğeri negatif. Atatürk dünyaya üstün değerler verirken, Hitler dünyanın üstün değerlerini alta çekiyordu. Atatürk ülkesini onur ve yüksek duygular kazandırıyordu, diğeri utanç ve eziklik. Hitler’in kadınlar hakkında ‘3K’ düşüncesi vardı. Bunlar Almanca ‘Kinder, Küche, Kirche’ yani çocuklar, mutfak ve kilise. Atatürk ise kadınların toplumda başarılı olması için her türlü çalışmayı yapıyordu. Dünyanın o dönemki konjonktürü incelendiğinde, Mustafa Kemal Atatürk ileri görüşlülüğü ile kadına büyük değer veriyordu.” dedi.

Söyleşinin sonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sinan Aydıntuğ tarafından Gülsen Tuncer’e, Kütahya’nın sembolü olan vazo takdim edildi. Tuncer, Kütahya’nın kültürel olarak zengin bir şehir olduğunu ifade ederek, etkinliği düzenleyen KSBÜ Atatürkçü Düşünce Topluluğuna teşekkür etti.

CUMHURİYET VE KADIN HAKKINDA SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİ