Bugün 3 Mayıs Dünya Astım Günü

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümran Erbay, 3 Mayıs Dünya Astım Günü'nün önemi hakkında açıklamalar yaptı. Erbay şunları söyledi: ''Dünyada ve ülkemizde astım sıklığı giderek artmaktadır. Tüm dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası olduğu tahmin edilmektedir. Astıma farkındalık yaratmak için her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü ‘’DÜNYA ASTIM GÜNÜ’’ olarak kutlanmaktadır.

Astım multifaktöryel etkenlerin rol oynadığı bir solunum sistemi hastalığıdır. Genetik yatkınlık bu faktörlerden birisi olup ebeveynlerde astım ve diğer alerjik hastalıkların bulunması astım gelişme riskini arttırmaktadır. Diğer önemli bir faktörde çevresel faktörlerdir. Alerjenler, sigara dumanı, hava kirliliği astım gelişimine katkıda bulunmaktadır. Sık karşılaştığımız alerjenler polenler, ev tozu akarları, hayvan tüyleri ve küf mantarlarıdır. Astım mikrobik bir hastalık değildir. Tetikleyici olarak adlandırılan egzersiz, alerjen maruziyeti,enfeksiyon gibi durumlar zaten hassaslaşmış olan hava yollarında daralmaya dolayısıyla astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. En önemli belirtiler nefes darlığı, öksürük ve hışıltıdır. Nefes darlığı ve öksürük şikayetleri gece ve sabaha karşı daha belirginleşir. Kişiyi uykudan uyandıracak tarzda şiddetli olabilir. Özellikle grip sonrası uzun süren öksürük ve hışıltı durumunda astım akla gelmelidir.

Astım semptom şiddetine ve solunum fonksiyon testi bulgularına göre farklı evrelerde olabilir. Şikayetlerin artması astım krizi olarak adlandırılır.

Astım kronik bir hastalık olup hastalığın kontrolü hekim hasta işbirliği ile sağlanabilir. Tedavide amaç astım krizlerini önlemek ve kişinin günlük aktivitelerini olağan bir şekilde sürdürmesini sağlamaktır.

Astım ilaçlarının büyük bir çoğunluğu solunum yolu ile alınmaktadır. İlaçların düzenli kullanılması ve düzenli hekim ziyaretleri tedavi yanıtını ve hastalık kontrolünü arttırmaktadır. Alerjenlerden korunmak, sigara dumanına maruziyetin engellenmesi ve her yıl grip aşısının yapılması önemlidir.''

Bugün 3 Mayıs Dünya Astım Günü